До днешния ден хората  - по покривите, деца, възрастни хора,

...
До днешния ден хората  - по покривите, деца, възрастни хора,
Коментари Харесай

16 села с етнически българи в Украйна, залети от ”Нова Каховка”, молят парламента ни за помощ

До днешния ден хората  - по покривите, деца, възрастни хора, без храна, без вода. Не дават кулоар на интернационалните организации. Доброволците са подготвени, само че не дават кулоар.

 

Планини от трупове на животни, хора, къщи – всичко това отива към Черно море. 70% от потопената под вода повърхност е в окупираната територия. " Така разказа картината в региона на наводненията след взривяването на язовир " Нова Каховка " Петър Чомаков от Херсон, ръководител на съдружие " Хан Кубрат ".

" До България стигна тази война, за жалост. Колкото и България да стои в профил, войната стигна и до тях. Целият Черноморски район ще пострада ", акцентира Чомаков по отношение на екологичните вреди от бедствието " Нова Каховка ".

 

" Вече ги няма и гробищните паркове. Всичко е изтрито. Всичко това отива в Черно море. "

В предаването " Хоризонт до обед " на БНР той посочи, че интернационалните организации като Червеният кръст, Организация на обединените нации и Грийнпийс мълчат, което дефинира като доста цинично.

 

31 български села в Запорожка област са под окупация. Това са повече от 50 000 таврийски българи, уточни Чомаков. Според него " нито един политик от България не подкрепs своите сънародници " и те са забравени.

 

" Няма помощ от майка България. "

 

В отворено писмо 16 кметства на села, обитаеми с етнически българи в Украйна, се обръщат към българския парламент. " Искахме да чуят нашия глас ", означи Петър Чомаков пред БНР, като добави, че в България има продажни политици, които не са ангажирани със ориста на българите в Украйна.

 

" Украйна ни даде свободата децата ни да учат български език, просвета, фолклор, което беше неразрешено при Съветския съюз ", сподели още Чомаков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР